dimarts, 4 de novembre del 2008

Foreign Press Center Evening

Rodejats de decenes de periodistes de tot el món estem seguint les eleccions més importants dels darrers anys als EEUU. El grup dels setze hem comencat el dia amb l'anàlisis de César Martínez, responsable del vot llatí en la campanya de McCain. L'alegria desmesurada dels darrers dies ha topat amb una bona dossis de racionalitat. "Res està decidit encara", ha assegurat Martínez. La seva valoracio no només es basa en l'experiencia adquirida en les 3 darreres campanyes nord-americanes, sinó també en la capacitat que té el segment de població llationamerica de decantar la victòria cap al senador d'Arizona. La visió de Martínez coincideix amb la dels membres del Departament d'Estat, que amb els pocs matissos i personalismes que els permet la seva posició, també han analitzat per nosaltres els presents comicis. La percepció del ciutadà de peu, difereix molt doncs, de la dels analistes propers als estaments polítics. La nit pot deparar grans sorpresses.
De fet els mateixos mitjans propers als sectors republicans estan invertint tots els seus esforcos en aconseguir una victòria d'última hora de McCain. Els darrrers titulars de la Fox anunciaven que les robocalls republicanes estaven informant d'una declaració de Fidel Castro en la que el dictador cubà demanava el vot per Barack Obama. En aquestes últimes hores de la jornada electoral, sembla que tot serveix per esgarrapar uns pocs milers de vots que decantin la balanca.
Aquestes no són unes simples eleccions nord-americanes. En realitat són una "guerra"cultural, no només pel factor racial que arrossega Barack Obama sinó també perquè la societat els EEUU està debaten la continuitat del model republicà, en front al canvi que representen els demòcrates. En aquest sentit, en paraules del editor del National Journal, Jerry Hagstrom, els amplis sectors de població afroamericana poden veure avui truncades les seves esperances de futur. "Els afroamericans sabran avui si compten o no en el futur dels EEUU", assegura Hagstrom. Els joves també tenen majoritàriament, les seves esperances dipositades en el canvi promès pel candidat d'Illinois. Així ho demostren amb la seva amplia participació en la jornada d'avui.

En els col.legis electorals de Washington, com en molts altres del país, s'han vist llargues cues de ciutadants dipositant la seva butlleta. Una imatge que confirma l'increment de participació que s'està donant en aquests comicis. Una participació que pot veure's afectada per la pluja que ha caigut en alguns dels estats més disputats. No és el cas de la capital del país, on l'ampli marge amb el que compten els democràtes, no permet percebre la tensió que es viu en d'altres estats.

Serà una nit llarga però el nostre entusiasme no decau i esperem celebrar tots junt la victòria de Barack Obama. Serà una nit històrica.