dimarts, 4 de novembre del 2008

Foreign Press Center Evening

Rodejats de decenes de periodistes de tot el món estem seguint les eleccions més importants dels darrers anys als EEUU. El grup dels setze hem comencat el dia amb l'anàlisis de César Martínez, responsable del vot llatí en la campanya de McCain. L'alegria desmesurada dels darrers dies ha topat amb una bona dossis de racionalitat. "Res està decidit encara", ha assegurat Martínez. La seva valoracio no només es basa en l'experiencia adquirida en les 3 darreres campanyes nord-americanes, sinó també en la capacitat que té el segment de població llationamerica de decantar la victòria cap al senador d'Arizona. La visió de Martínez coincideix amb la dels membres del Departament d'Estat, que amb els pocs matissos i personalismes que els permet la seva posició, també han analitzat per nosaltres els presents comicis. La percepció del ciutadà de peu, difereix molt doncs, de la dels analistes propers als estaments polítics. La nit pot deparar grans sorpresses.
De fet els mateixos mitjans propers als sectors republicans estan invertint tots els seus esforcos en aconseguir una victòria d'última hora de McCain. Els darrrers titulars de la Fox anunciaven que les robocalls republicanes estaven informant d'una declaració de Fidel Castro en la que el dictador cubà demanava el vot per Barack Obama. En aquestes últimes hores de la jornada electoral, sembla que tot serveix per esgarrapar uns pocs milers de vots que decantin la balanca.
Aquestes no són unes simples eleccions nord-americanes. En realitat són una "guerra"cultural, no només pel factor racial que arrossega Barack Obama sinó també perquè la societat els EEUU està debaten la continuitat del model republicà, en front al canvi que representen els demòcrates. En aquest sentit, en paraules del editor del National Journal, Jerry Hagstrom, els amplis sectors de població afroamericana poden veure avui truncades les seves esperances de futur. "Els afroamericans sabran avui si compten o no en el futur dels EEUU", assegura Hagstrom. Els joves també tenen majoritàriament, les seves esperances dipositades en el canvi promès pel candidat d'Illinois. Així ho demostren amb la seva amplia participació en la jornada d'avui.

En els col.legis electorals de Washington, com en molts altres del país, s'han vist llargues cues de ciutadants dipositant la seva butlleta. Una imatge que confirma l'increment de participació que s'està donant en aquests comicis. Una participació que pot veure's afectada per la pluja que ha caigut en alguns dels estats més disputats. No és el cas de la capital del país, on l'ampli marge amb el que compten els democràtes, no permet percebre la tensió que es viu en d'altres estats.

Serà una nit llarga però el nostre entusiasme no decau i esperem celebrar tots junt la victòria de Barack Obama. Serà una nit històrica.

Election Day

Hola,

ha llegado el momento. Durante todo el tiempo que hemos ido preparando el viaje siempre hemos tenido este día en la cabeza. Cientos y cientos de correos electrónicos principalmente enfocados conseguir estar en los sitios importantes en el día más importante. En 2 horas estaremos en la George Washington University para tener una entrevista con César Martínez, responsable de la campaña del voto latino de McCain. De aquí creo que podremos sacar muchas conclusiones de lo que piensan los republicanos sobre qué ocurrirá esta noche.

Después, a las 12.40 nos esperan en el Departamento de Estado, Condolezza Rice's House, donde tendremos un encuentro con el agente para España. Será el momento G-20 del viaje. De aquí, ellos mismos nos llevarán al Foreign Press Center, donde asistiremos toda la tarde a ruedas de prensa de analistas e iremos viendo llegar los resultados para, finalmente, celebrar lo que haya que celebrar en las fiestas electorales a las que tenemos acceso.

Sin embargo, si para nosotros es el día grande, hay una persona -un equipo- para el que es el día más importante de sus vidas. Recuerdo una infografía en una revista -no sé decir cual- que hacía vaticinios sobre el año 2002, hablando de qué ocurriría políticamente en los EE.UU. en los próximos 40 años. Decía que hacia 2008, Collin Powell sería el primer negro que mandaría en la Casa Blanca.





Recuerdo también, que hace dos años, en la sección de internacional de El Mundo, había una noticia de no más de un cuarto de página en la que hablaba sobre un tal Barack Obama, senador desde 2004 en los Estados Unidos de América, el cual podría intentar postularse como candidato a las elecciones presidenciales de 2008. Este tal Obama era conocido por un discurso en la Convención Demócrata de 2004 -en la que fue elegido Kerry- en el que apelaba a la renovación.

Pues bien, han pasado dos años, 24 meses de campaña, para que todo se resuelva en las próximas 12 horas. El trabajo ha sido excepcional. El equipo demócrata ha llevado a cabo un trabajo coherente, siguiendo la línea estratégica y sabiendo en todo momento las líneas que seguirían cuando se fueran cumpliendo los tiempos. Es verdad que parecieron zozobrar con la Convención Republicana y, más concretamente, con la aparición de Palin quien, finalmente tan sólo fue, producto de un día. Aún asi, hay que señalar el elemento más importante: Barack Obama. Una imagen, una historia personal y un mensaje adaptados a los factores de competencia que se jugaban en estas elecciones. Cambio, cambio, cambio. Change, change, change.

¿Qué pasará hoy? Por lo que he escrito hasta ahora, mi opinión queda en evidencia. Cómo dije ayer cuando participamos en el programa La Brújula de Onda Cero, McCain ha seguido una línea basada en la improvisación, y así, no se pueden ganar las campañas -principalmente, si hasta cuando improvisas llamando a Joe el Fontanero en un mítin, este no aparece-.

Así que, desde mi punto de vista, tendría que pasar algo muy extraño, o Barack Obama desde esta noche tendría que ser el presidente electo de los Estados Unidos de América y nosotros lo viviremos aquí, en Washington.

Mañana, todo habrá cambiado.